TitanImplantat

Allt du behöver veta

Tandimplantat är konstgjorda tandrötter som binds till käktbenet för att placera ersättningständer, kallade kronor. De återskapar naturliga tänder i utseende, känsla och funktion.

Implantatet är gjort av titan och förenas med käftbenet, imiterar tandrotsstrukturen. Detta skapar en stabil grund för dina nya tänder. Behandlingen innefattar flera besök, inklusive samråd, implantatinsättning och fästning av nya tänder.

Tandimplantat ersätter förlorade tänder p.g.a. skador, sjukdom eller förfall. En undersökning och röntgen sker innan en operationsplan skapas. Förberedelser inkluderar fasta instruktioner om mat och dryck.

Barn med pågående käktillväxt bör invänta sig. Rökare kan behöva undvika operation på grund av läkningshämning. Din tandläkare utvärderar din medicinska historia och livsstil.

Tandimplantatsystem i titan har funnits sedan 60-talet och ursprunget är svenskt. Dr. Brånemark tog då fram ett titanimplantat som används än idag. Han upptäckte att Titan var det material som hade högst acceptans av kroppen och växte helt fast med benet. Detta gör att de sitter väldigt länge på plats i munnen och är en god ersättare för en förlorad tand.
Nu har man funnit att också Zirkonia accepteras av kroppen och läker fast i benet. Zirkoniatandimplantat har utvecklats mer och mer över tid och även de större tillverkarna av tandimplant har nu tagit fram zirkoniatandimplantat som komplement till de traditionella titanimplantaten och framsteg görs för att få Zirkoniaimplantat att mäta sig med Titanimplantaten.
Är vi där redan nu? Ja, många framhåller att Zirkoniaimplantaten är likvärdiga eller tillochmed bättre än Titan-implantaten, medan andra är lite mer konservativa och inväntar mer forskningsresultat. Nya designer kommer hela tiden och idag tar man även fram Zirkoniakronor och får då en så kallad fullzirkonialösning helt utan metall.
Vi har nu arbetat med Zirkoniaimplantat i flera år med gott resultat och vi ser en ljus framtid där dessa tandimplantat tar en allt större del av marknaden.

*Om lokalbedövning används, ät en lätt måltid några timmar före.

*IV-sedering kräver fasta från midnatt dagen innan för en tom mage.

Kontakta oss för att diskutera om tandimplantat passar dig och dina behov.