ZIRKONIA IMPLANTAT

Du är välkommen till Svea Tandklinik på en konsultation där du träffar Dr Noran De Basso personligen och går genom hur en behandling kan gå till just för dig.
Dr. De Basso är både medlem av världsorganisationen IAOC och den första medlemmen från Sverige i europeiska organisationen ESCI. Tandimplantat i Zirkonia och unika zirkoniatänder är det han mest brinner för inom tandvården.

Konsultation för Zirkoniaimplantat erbjuds just nu kostnadsfritt hos oss…Varmt välkommen!

Zirkoniaimplantat är det enda metallfria tandimplantat som uppnår en osseointergation i munnen på människan. Att utföra Zirkoniaimplantat är en standardbehandling som föreslås till alla implantatpatienter på Svea Tandklinik sedan år 2008. Kliniken har en gedigen erfarenhet gällande Zirkoniaimplantat då vi var bland de första svenska tandläkarna att använda sig av Zirkoniaimplantat. Vi undervisar och bedriver omfattande forskning gällande materialet zirkonia tillsammans med Stockholms universitet. Hos oss är det inte en stor prisskillnad för ett Zirkoniaimplantat jämfört med ett titanimplantat.

Klinikchefen Dr. DeBasso är känd i Sverige som forskare och har forsknings- och utvecklingsarbete tillsammans med både Göteborgs och Stockholms universitet. Hans patienter kommer från hela världen då han har unika kunskaper inom kirurgi och om materialet Zirkonia. Svea Tandklinik och Dr. De Basso har utvecklat en kirurgisk teknik som gör att implantaten får längre hållbarhet. Han är troligtvis den mest erfarna och kunniga tandläkaren inom Zirkoniatandimplantat i Sverige.

Dr. De Basso är även känd internationellt och är bland de tandläkare som utfört flest implantatbehandlingar genom åren. Pionjären inom Zirkoniaimplantat Tandläkare Bobby Bäckman är övertygad om att Noran är rätt man på rätt plats och har med stolthet lämnat över stafettpinnen till honom.
Efter över 30 000 inopererade implantat följer Dr. De Basso fortsatt utvecklingen på nära håll och föreläser och närvarar på internationella Zirkoniakongresser.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Zirkoniumdioxid

När man pratar om Zirkonium (atomnummer 40, Zr) och tandimplantat så är det egentligen Zirkonia som avses och är det korrekta namnet att använda.
På svenska brukar man stava det med k medan på engelska är det med ett c. Zirkonia är fullt ut oxiderat Zirkonium med några tillsatta material för stabilitet och hårdhet (bl a Yttrium). Zirkonia är samma sak som Zirkoniumdioxid (ZrO₂) och är ett av de hårdaste material man kan hitta, det ligger just under diamant i hårdhetsgrad. Zirkonia räknas in under gruppen keramer medan Zirkonium (grundämnet) är en metall.
Att kunna använda tandimplantat gjorda i Zirkonia, som ett komplement eller ersättare till metallen Titan, är i sig revolutionerande eftersom hållbarheten är högsta tänkbara och att man då kan komma ifrån att få metall i munnen.

I konstgjorda kronor har man traditionellt använt sig av porslin och metall men även det billigare materialet akryl, men nu finns det även Zirkoniakronor med en högre hårdhet och hållbarhet.
Kronor i Zirkonia kan även färgas in på ett annat och beständigare sätt än som man gör nu där man i princip handmålar. Ytskiktet kan anpassas för att på så sätt passa in och likna de övriga tänderna vilket gör att man med svårighet ser att det är en konstgjord tand.

Studier visar på en låg uppkomst av plack kring Zirkoniaimplantat vilket främjar ett friskare tand-kött. Samtidigt påvisas små mängder inflamma-torisk infiltrering och god mjukvävnadsintegra-tion vilket leder till lägre risk för periimplantit.

 

Nu för tiden är patienter avsevärt mer noggranna och pålästa än tidigare. Zirkoniaimplantat kan hjälpa dig att möta dessa behov. Tandimplantatet har en vit naturlig färg som ger ett estetiskt och metallfritt alternativ till tandimplantat i titan.

 

I Europa har Zirkoniaimplantat använts sedan sent 80-tal och i USA sedan det godkändes 2007 med lovande och goda resultat.

 

Nyligen gjorda studier på patienter med tita-nimplantat visar på högre nivåer av titanpartiklar i kringliggande vävnad, vilket kan asso cieras med periimplantit.

 

Blodflödet i omkringliggande vävnad runt Zirkoniaimplantat visar på motsvarande flöde som i vävnad runt en vanlig tand.

 

Den snygga vita färgen i Zirkonia är naturlig och syns inte genom tandköttet.

 

En del patienter är överkänsliga mot metaller. Zirkonia är en keram och inte metall och har inga dokumenterade fall av allergiska reaktioner hos patienter.

 

Zirkonia uppvisar förstklassiga biomekaniska egenskaper som hög hållfasthet och böjhåll-fasthet vilket gör att Zirkoniaimplantat står emot höga påfrestningar vid tuggning

 

Resultat av kliniska studier visat att Zirkonia har likvärdig osseointegration som titanimplantat.

 

Zirkonia är ett biokompatibelt material som även godkänts i USA av FDA (US Food and Drug Administration) och betraktas därigenom som ett säkert och icke giftigt material. Det innebär att tandimplantat framtagna i Zirkonia interagerar bra med den mänskliga kroppen.

 

Varför Zirkonia Tandimplantat?

Zirkoniatandimplantat har använts i Europa sedan sent 80-tal och i USA sedan 2007 med ett gott resultat.

Zirkoniaimplantat visar en låg uppkomst av plack och har en god inverkan på den allmänna munhälsan och främjar ett friskare tandkött, små mängder inflammatorisk infiltrering och god mjukvävnadsintegration som leder till lägre risk för tandlossning.

 

Högre nivåer av titanpartiklar i kringliggande vävnad som associeras med tandlossning har konstaterats genom nyligen gjorda studier.

 

Zirkonia interagerar väldigt bra med den mänskliga kroppen, d.v.s. att det är biokompatibelt. Zirkonia är CE godkänt i Europa och i USA av FDA (US Food and Drug Administration) och betraktas därigenom som ett säkert och icke giftigt material.

 

Zirkonia har visat förstklassiga biomekaniska egenskaper som hög hållfasthet och böjhållfasthet vilket gör att Zirkoniaimplantat står emot höga påfrestningar vid tuggning.

 

Studier visar att det inte någon skillnad på blodflödet i omkringliggande vävnad och i vävnad runt en vanlig tand.

 

Patienterna är idag mer noggranna och kunniga inom munhälsan än tidigare. Zirkoniaimplantat passar därför den förbättrade patientmedvetenheten då det är mer biokompatibelt. Tandimplantatet har en vit naturlig färg och är därför ett bättre estetiskt alternativ än Titan.

 

I princip kostar en implantatbehandling med tandimplantat av Zirkonia ungefär 16 000 kr till 25 000 kr. Detta är beroende på patientens ersättning från Försäkringskassan. Behövs det fler implantat så ökar kostnaderna men också ersättningen man får från Försäkringskassan. T.ex. kostar ett singel implantat ca 21 000 kr efter rabatter men gör man 2 st samtidigt så blir det ca 35 000 kr.
Det blir dyrare ifall om man behöver tillsätta konstgjort ben.
Det stämmer att det är lite dyrare att köpa in Zirkoniatandimplantat än titantandimplantat, men då Zirkoniaimplantaten är i ett enda stycke behöver det inga reservdelar, så slutpriset blir ungefär detsamma som för titantandimplantat. I denna kostnad ingår inte borttagning av tand eller tänder för den aktuella regionen.
Innan behandlingen påbörjas får man alltid ett preliminärt kostnadsförslag med det ungefärliga priset för behandlingen.
För att få en övergripande kostnadsplan så kan du beställa en konsultationstid som vanligtvis kostar mellan 530-1530kr.

Den snygga vita färgen i Zirkonia är naturligare än titan och lyser därmed inte genom tandköttet vilket titan kan göra.

En del patienter är allergiska mot metaller och därför är Zirkonia ett bättre alternativ då den är en keram och inte metall. Det finns inga dokumenterade fall av allergiska reaktioner hos patienter än så länge.

 

Resultat av kliniska studier visat att Zirkonia har, om inte bättre, minst likvärdig osseointegration (benintegration) som titanimplantat. Många studier pågår för att förstå kopplingen mellan Zirkonia och ben.

 

Zirkonia är en keram och inte metall.

På grund av detta rekommenderar vi även kronor och fasader av zirkonium. Sedan länge vi arbetar med så mycket metallfria alternativ som möjligt inom tandvården och zirkoniatandimplantat är ett led i detta och helt naturligt för oss som klinik att jobba med.
Sedan länge har man använt zirkon i andra typer av implantat i kroppen med goda resultat och nu har studier kommer som påvisar att Zirkoniaimplantat läker bättre in i kroppen än titan.
Kliniska studier pågår kontinuerligt för att konstatera skillnader mellan titan och zirkonium och för att kunna fastslå vetenskapligt om något är att föredra. De senaste rönen säger att de är ungefär lika eller med så små skillnader att det endast är tillfälligheter som gör skillnaden.

Just nu erbjuds konsultation för Zirkonia tandimplantat kostnadsfritt hos oss.
Varmt välkomna!

Förändringar i framtiden kan vara möjliga. Välj den bästa lösningen för dina behov och kontakta oss för mer information.